Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ VOL 2

Μετά από τρείς μήνες αποχής από την αρθρογραφία η φίλη μου η Marie έβαλε τα μεγάλα μέσα για να επισπεύσει το πολυαναμενόμενό μου comeback (τουτέστιν πολύ πρήξιμο, συνεχείς διαβεβαιώσεις για χιλιάδες mail αναγνωστών που ζητούσαν επιτακτικά έστω ένα σχόλιό μου για τα δρώμενα, υπόσχεση για κερασμένα σφηνάκια στο Μπρίκι)… Αφού προηγήθηκε ένα άρθρο που χάθηκε κάπου στα ιντερνετικά άδυτα, κάποιες αναπάντεχες συναντήσεις κορυφής που ολοένα και με κάνουν σε τούτον το μάταιο κόσμο ποτέ να μην ξαναπώ… ποτέ και ένα ποτό Τετάρτη βράδυ στο City άνοιξα επιτέλους το word για να ξεδιπλώσω τον ποταμό των σκέψεών μου.
Ας πούμε μερικές κουβέντες περί αξιοπρέπειας λοιπόν. Πάω στοίχημα όσα Famous Grouse 12άρια θέλετε πως όλοι μας πιστεύουμε ότι είμαστε αξιοπρεπείς. Ωστόσο αυτή η έννοια είναι συνιστώσα της συμπεριφοράς μας απέναντι στον εαυτό μας και απέναντι στους άλλους, της συμπεριφοράς των άλλων απέναντί μας και της στάσης που κρατάμε απέναντι σε ανθρώπους και καταστάσεις που δεν είναι και πολύ βολικές για εμάς. Άρα το αξιοπρεπές για εμάς μπορεί να είναι ιταμό για κάποιον άλλο και τούμπαλιν. Προφανώς σε ένα σύστημα αξιών που λειτουργεί διαδραστικά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, πόσο μάλλον όταν εμπλέκονται αφηρημένες έννοιες όπως το θάρρος, η ειλικρίνεια, η αυτογνωσία, ο σεβασμός και αυτοσεβασμός που για μένα συνθέτουν αυτό που λέμε αξιοπρέπεια.
Η αξιοπρέπεια είναι κάτι που το κερδίζεις, είναι κάτι που το χτίζεις μια ζωή με τις πράξεις σου. Αν θέλουμε να πάρουμε μαθήματα αξιοπρέπειας, ας διαβάσουμε άλλη μια φορά τη Σωκράτους Απολογία του Πλάτωνα. Ας πάρουμε μαθήματα ζωής από τον μεγαλύτερο διανοητή της ανθρωπότητας και ας βάλουμε στη ζωή μας μια Αντιγόνη και έναν Αχιλλέα, όπως έλεγε ο Ζαν Ζακ Ανουίγ. Όταν είσαι πρόθυμος να υπερασπιστείς τις αξίες σου κόντρα στους άγραφους νόμους θεών και θνητών, τότε το ψυχικό σου μεγαλείο κάνει την έννοια της αξιοπρέπειας να φαντάζει άτοπη.
Αρκετά όμως με τους αρχαίους, ούτως ή άλλως εμείς οι νεοελληνάρες δεν είμαστε άξιοι ούτε να τους μνημονεύουμε. Για μένα είναι αξιοπρεπές να κάνεις αυτό που αισθάνεσαι ανά πάσα στιγμή, άσχετα με το αν αποδειχθεί σωστό ή λάθος. Είναι αξιοπρεπές να μπορείς να είσαι αυστηρός κριτής του εαυτού σου στα καλά και στα άσχημα. Είναι αξιοπρεπές να έχεις το θάρρος, το σθένος ή και την επιθυμία να έρθεις en face με αυτόν που σε πλήγωσε, με αυτόν που σου έκανε κακό, με αυτόν που δεν τον έχεις ξεχάσει αλλά τον έχεις συγχωρήσει. Πόσο ανώτεροι αλήθεια είναι οι άνθρωποι που δεν βάζουν στα λημέρια της λήθης αυτούς που τους προκαλούν πόνο αλλά αντιθέτως έχουν συνειδητοποιήσει ότι η συγχώρεση είναι ο μοναδικός τρόπος να προχωράς χωρίς βάρη τη ζωή σου; Αυτοί οι άνθρωποι που δεν φοβούνται να κλάψουν, που δεν φοβούνται να κυνηγήσουν την ειμαρμένη τους, που δεν φοβούνται να καούν με τη φωτιά, αυτοί οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τα συναισθήματά τους , τα θέλω τους και τις ιδέες τους χωρίς να τους νοιάζει το κόστος, αυτοί οι άνθρωποι είναι αξιοπρεπείς για τη δική μου αισθητική. Και είναι τόσο αξιοθαύμαστο να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, γιατί μόνο τότε μπορείς να είσαι ειλικρινής με τους γύρω σου. Για ένα καθαρό κούτελο ζούμε στην τελική ανάλυση όλοι μας!!!
Anyway, είναι τόσο αντικειμενική μία τέτοια ζύμωση όσο αντικειμενικός είναι ο Πρωταθλητής για τον Ολυμπιακό. Το κοινώς αποδεκτό πάντως νομίζω ότι είναι το εξής… Ότι για να είμαστε και ακόμα περισσότερο για να παραμείνουμε αξιοπρεπείς πρέπει να δουλεύουμε συνεχώς με τον εαυτό μας. Δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας για τίποτα. Λίγη αυτογνωσία χρειάζεται και κριτική σκέψη. Το θέμα είναι να γουστάρουμε τσίτα ότι κι αν κάνουμε γιατί στη ζωή δεν υπάρχει τελικά a priori λάθος και σωστό….

PS 1: Με τιμά που έχω βάλει συνέταιρο στο μισθό μου την τροχαία??? Μερικά πράγματα απλά δεν συμβαίνουν…
PS 2: Why on earth έχουν επιστρέψει τα Timberland??? Καμία λογική…
PS 3: Δεν μπορώ να ξαναδώ άντρα να φοράει φόρμα-βράκα, Uggs, γαλότσες, καρφίτσες, τραγιάσκα… Ούτε για το καρναβάλι μιλάμε μερικά “τυπάκια”…
PS 4: Όσο περνάνε οι μέρες, οι βδομάδες κλπ, η Αθήνα γίνεται όλο και πιο τραγική. Μια πόλη που δεν σου προσφέρει απολύτως τίποτα, εκτός κι αν είσαι max 22 χρονών.

Akis Stam

3 σχόλια:

  1. kapoios se tsadise sigoura.. simfono gia ta adrika synola me vrakes, ugg ktl.

    http://anmarkdesign.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΡΓΩ ΛΙΓΑΚΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΕΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΜΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ.
    ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή